Låna eller spara?

Att låna och spara är ett motsatsförhållande råder väl ingen större tvekan om. När du lånar så köper du tillgång till pengar innan du har tjänat in dem på egen hand. När du sparar så lägger du undan mindre summor under en viss tid för att sedan ha en större summa att köpa något för. Detta är något som ofta tas upp på bloggen Johans Ekonomi.

Om det är rätt att låna eller spara skiljer sig från fall till fall. Vissa investeringar är så stora att det är omöjligt att spara undan till dem. Det kan t.ex. handla om ett hus som går för 2 miljoner kronor. Om du kan spara undan 5 000 kr varje månad så skulle det ta dig 33 år innan du kan köpa huset. Då tar du istället ett lån och betalar priset (ränta) för att få flytta in direkt. Om du bor kvar i 33 år och amorterar 5 000 kr per månad så är huset ditt. Om du väljer att flytta tidigare så löser du helt enkelt lånet med de pengar som försäljningen inbringar. Detta går bra för de flesta eftersom hus ofta är trygga investeringar som sällan sjunker i värde. Man ska dock inte förvänta sig att göra en större vinst på sin bostad idag och framöver. Istället bör man se de senaste decenniernas värdeöknng på fastigheter som ovanligt bra och något som inte per automatik kommer fortsätta.

Om du istället går i tankar att köpa en tvättmaskin kan det vara bättre att köpa den kontant istället för med lånade pengar eller på avbetalning. En tvättmaskin är inte så dyr att det tar åratal att spara undan pengar till inköpet. Istället för att ta den på avbetalning och betala en extra tusenlapp eller så i ränta och avgifter kan de flesta med lätthet köpa den kontant efter 2-3 månaders sparande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>